Agrigera

KONSULTUPPDRAG

Natur- och kulturguide

Jag erbjuder guidning för grupper, framför allt på dagsturer i natur- och kulturlandskap.

Vad är en guidad vandring?

Vi vandrar i grupp på stigar och mindre vägar, i naturreservat, skogar och jordbrukslandskap. Vandringen är mellan två och tolv kilometer lång. Det beroende på hur mycket tid vi har på oss, och vad ni som grupp själva önskar. Det vanligaste är mellan fyra och sex kilometer. Det brukar ta ungefär tre timmar, inklusive fika/lunch. I förväg kommer vi överens om ifall ni ska ha egen matsäck, eller om jag ska fixa en picknick åt er. Guidningen innebär att jag stannar ibland och berättar – om landskapet, och om den produktion som sker i landskapet; mat, foder, energi och mycket annat. Vi växlar mellan nutid och dåtid. Jag berättar om de gröna näringarnas utmaningar i framtiden, och den lokala matproduktionen. När vi vandrar i biosfärområdet berättar jag om uppdraget från UNESCO att fungera som modellområde för hållbar utveckling.

Jag gör mest lätta vandringar som de allra flesta klarar av. På något ställe kan terrängen vara kuperad, och stigen kan vara både smal och brant. Jag håller till i till i norra Småland – i trakterna runt Jönköping, Huskvarna och Gränna – men ibland är jag i södra Jämtlandsfjällen eller någon annanstans i Sverige.

Här vandrar vi

De härliga vinterbilderna är från Dumme Mosse, strax utanför Jönköping. Där åker vi skidor när snöförhållandena tillåter. Jag kan också ta er med på skidturer i södra Jämtlandsfjällen. Jag erbjuder såväl korta nybörjarturer som längre dagsturer. Turskidåkning är som vandring, fast på skidor.

Några av bilderna är från Huskvarnabergens naturreservat. Där har vi ofta våra halvdagsvandringar. Stigarna upp på Huskvarnaberget är rejält branta på några ställen vilket ger lite benträning och kräver att du har bra skor eller kängor på fötterna. När man kommit upp börjar njutningen – en skön vandring i lätt kuperad terräng och maffig Vätterutsikt. På några ställen går stigen bara några meter från branta bergväggar utan skyddsräcken. Just den turen rekommenderar vi inte om du har problem med balansen, eller har med dig små barn.

Vi gör också guidade vandringar i Uppgränna och Girabäckens naturreservat, som ligger strax norr om Gränna. Byn Uppgränna har en lång historia som en av Smålands största och rikaste byar. Vägen genom Uppgränna, mellan de milsvida skogarna på höjderna och Vättern, har i alla tider varit en väl använd resväg från Jönköping och norrut mot Östergötland. Här färdades affärsmän, kurirer, kungar och diligenser, liksom pilgrimer på väg till och från Vadstena, Alvastra och andra orter. I Uppgränna får du uppleva ett vackert jordbrukslandskap, intressant geologi och magiska vyer över Vättern och Visingsö.

Pilgrimsleder

Genom Jönköping går två pilgrimsleder. De är delar av ett större system binder ihop oss med lederna som kommer nerifrån kontinenten och vidare mot Nidarosdomen i Trondheim i Norge. Pilgrimslederna förenar oss också med alla de människor som har vandrat innan oss.

Franciskusleden, som bland annat går genom Uppgränna, bjuder på många vackra dagsetapper. Söder om Gränna går den utmed Vätterns strand, och därefter en sväng genom skogen och upp i Skärstadalen. Efter Jönköping fortsätter den söderut mot Taberg, och vidare till Byarum, där Munkaleden tar vid. På Vätterns västra sida går Norra Sigfridsleden. Landskapet är böljande, och Vättervyerna är nästan lika mäktiga som från östra sidan.

Jag kan erbjuda hel- eller halvdagsvandringar på flera olika etapper på dessa två pilgrimsleder. Det finns goda möjligheter att åka med Jönköpings Länstrafik när man ska ta sig till och från vandringarna.

Smaland Guide Training 2019 Digital Badge
logo_1_marke

Om Agrigera


Agrigera AB drivs av mig, Ragni Andersson, agronom med basläger och kontor i Jönköping. Jag är projektledare, entreprenör och konsult i de gröna näringarna. Sedan 2020 är jag även verksam i besöksnäringen, där jag bland annat erbjuder guidetjänster och måltidsupplevelser i natur- och kulturlandskap.

E-post

ragni@agrigera.se

Tel.

+46 70 349 12 63

Copyright 2022 @ Agrigera AB

Om Agrigera


Agrigera AB drivs av mig, Ragni Andersson, agronom med basläger och kontor i Jönköping. Jag är projektledare, entreprenör och konsult i de gröna näringarna. Sedan 2020 är jag även verksam i besöksnäringen, där jag bland annat erbjuder guidetjänster och måltidsupplevelser i natur- och kulturlandskap.

E-post

ragni@agrigera.se

Tel.

+46 70 349 12 63

Copyright 2022 @ Agrigera AB